vissza

 

A Magyar Nemzeti Bank Támogatásának köszönhetően új személyszállító kisbuszhoz jutott év végén a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesületének „Kéz a Kézben” Támogató szolgálata. Az új autó egy Ford Transit Custom kilencszemélyes gépjármű. A támogató szolgálat új gépjárműve a szolgáltatásunk színvonalát emeli. A támogatószolgálat megindításakor, 2006-ban önerőből vásároltuk a ma már 11 éves Opel Combo szállító járművet és ezzel segítettük a fogyatékossággal élő sorstársaink mindennapi szállítását. Az eddig használt szolgálati jármű több mint 230 ezer km-rel a háta mögött, - havi szinten több mint 2300 km-t ingázott - kivontuk a feszített munkából és csak indokolt esetekben fogjuk használni.

A támogató szolgálatunknak több mint 130 ellátottja van, de rendelkezésre állunk emellett a nem szociálisan rászorult sorstársaink számára is. A gondozás mellett óriási igény merül fel a szállítás területén is. Havonta több mint 50 személynek segítünk a mindennapi szállításban, hiszen a mobilitással esélyegyenlőséget biztosítunk mindenki számára. Az érintettek e nélkül a szolgáltatás nélkül nem tudnának eljutni az orvoshoz, a munkahelyükre, az iskolába vagy éppen vásárolni. Gyakran szállítunk gyerekeket is, ami történhet kísérővel, gondozóval.  Ez is tükrözi, hogy már nélkülözhetetlenné vált a régi járművünk cseréje. Hálás köszönetünk a támogatónknak, hiszen e nélkül a támogató szolgáltatás hosszabb távon már nem működött volna akadálymentesen.

Az új autó nagyobb lehetőséget biztosít a szállítási igények kielégítésének tervezésénél, hiszen a régi autó javításakor több igényt kellett lemondani. Ilyen esetekben olyan lehetőségeket kellett visszautasítani, ami a sorstársaink életkörülményeit enyhíthette volna.

Az új gépjármű kulcsát szolgálatunk gépkocsivezetője, Mezei István kapta. Az első kilométerek megtétele után megállapította, hogy ez a mostani Ford kisbusz sokkal korszerűbb és biztonságosabb, mint azaz autó mit eddig vezetett.  Természetesen idő kell, hogy megismerjük a gépjármű műszaki felszereltségét, az általa nyújtott kényelmi szempontokat és stabilitását az utakon. A napokban már ki is próbálta első sorstársunk az autót. Nagyon meg volt elégedve, nem csak a szolgáltatást dicsérte, hanem külön kihangsúlyozta az új gépkocsi kényelmét, az autóba történő könnyű beszállást és komfortos utasterét. Reményeink szerint a szolgálat munkatársai, sofőrjei még nagyon sokáig balesetmentesen tudják majd használni új szerzeményünket. Az új jármű sokkal gazdaságosabb és a fenntartási költsége is kedvezőbb az egyesület számára. A régi gépkocsikat szinte havi rendszerességgel kellett javítatni, aminek munkadíja már jócskán meghaladta a gazdaságosság szintjét.

Ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank támogatásával beszerzett kisbusz működési engedélyt kaphasson és a Támogató Szolgálat rendelkezésére álljon, akadálymentesíteni, átalakítani kell. Ez azt jelneti, hogy az előírásoknak megfelelően egy 4+3 pontos biztonsági rendszert kell beépíteni a gépkocsiba. Szükség van rámpára, fellépőre, kapaszkodóra és a szükséges rögzítésekre. Ennek költsége több mint egy millió forint. E feladat megvalósítása érdekében egyesületünk támogatási igényt nyújtott be 2017 októberében a Magyar Fejlesztési Bankhoz, ahol pozitív elbírálásban részesültünk. A döntés értelmében a Fejlesztési Bank ötszázezer forinttal járul hozzá a gépkocsi akadálymentesítési munkálataihoz.

Köszönjük támogatónk a Magyar Nemzeti Bank önzetlen felajánlását!